Fruit Bomen
 
Het fruit wordt onder andere ingedeeld in enkele groepen: 

  • Steenfruit (onder andere pruim, kers, perzik, welke vruchten als gemeenschappelijk kenmerk hebben dat ze alle een pit hebben waarom zich een vrij harde houtachtige schaal of dop bevindt)
  • Grootfruit, zoals appels en peren.
  • Kleinfruit, zoals aardbei, bosbes, rode bes, witte bes, zwarte bes, kruisbes, braam en framboos.
  Afbeelding invoegen
Hoogstambomen
Bij hoogstam bevindt zich tussen de wortels van de boom en de takken waaraan het fruit groeit een stam van meerdere, gemiddeld circa 4 à 5 meter, hoogte, terwijl het takkengedeelte daarboven in veel gevallen een aanzienlijk hoogte kan bereiken, tot wel tien meter.

Het oogsten, oftewel "de pluk" gebeurt hier doorgaans met gebruikmaking van houten ladders en van manden, die aan die ladders gehangen kunnen worden. Er zijn ladders van verschillende hoogte (uitgedrukt in aantal sporten). Voor het plukken van lage bomen (bijvoorbeeld pruimenbomen) kan men uiteraard geen heel lange ladder gebruiken, omdat die dan ver boven de boom zou uitsteken en misschien zelfs eroverheen zou vallen.

Telkens wanneer de takken, die zich binnen het bereik van de op de ladder staande plukker bevinden, geplukt zijn, moet de ladder "omgezet" worden naar een volgend deel van de boomomtrek. Dit omzetten gebeurt in beginsel terwijl de ladder rechtop blijft staan. Met name ook het omzetten van de hogere ladders (tegen de 50 sporten, veelal in de kersenteelt) is dan ook een hele kunst op zich, die naast de nodige kracht ook nogal wat behendigheid en evenwichtsgevoel vergt.
 
Laagstambomen
Bij laagstambomen is het gedeelte tussen wortels en takken veelal niet hoger dan 1/2 tot 1 meter. Het takkengedeelte wordt over het algemeen niet hoger dan één tot vijf meter. Laagstambomen bevinden zich doorgaans in plantages. 
 
Struiken
Struiken waaraan fruit groeit, worden doorgaans niet of nauwelijks hoger dan één meter. De meeste soorten bessen groeien aan dergelijke struiken.